fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Første vårmåned:-)

image

Første vårmåned:-)

  • 28-02-2019

Så skriver vi snart mars, måneden som betegnes som den første vårmåneden. Vi har jo hatt en flott februar, med varmegrader opp mot sommertemperaturer, så våren kom tidlig i år.
Nå er det gått 2 måneder med suppetirsdag, og det virker som om det er tatt godt imot både av barna, personalet og dere foreldre. I alle fall så spiser ungene masse suppe, og de er ikke redde for å prøve alle de nye variantene de har fått servert. Sitter du på en god suppeoppskrift, del den gjerne med meg på merethe@gauselbakken.no  

Helsedirektoratet har utviklet retningslinjer for mat og måltider i barnehagen, for å sikre at barna får sunn mat i barnehagen, og her er et lite utdrag.
Mange barn tilbringer store deler av dagen sin i barnehagen, og spiser minst to eller tre måltider der i løpet av dagen. Et sunt og variert kosthold er viktig for vekst og utvikling, læring og trivsel. Vi har tilrettelagt for 3 måltider i Gauselbakken, og det settes av god tid til måltidene. De voksne spiser alltid sammen med barna. Måltidet er en viktig arena for sosialt samvær, læring og utvikling, og de voksne er viktige rollemodeller. 
Mat og måltider som serveres i barnehagen bør være varierte og i tråd med helsedirektoratets kostråd. Måltidene bør settes sammen av ulike matvarer, både for å dekke alle næringsstoffer, og for å gi barna varierte smaksopplevelser. Grønnsaker, frukt og bær, fullkornsprodukter, fisk, magert kjøtt, meieriprodukter, erter bønner, linser, matoljer, og umettet fett bør brukes og varieres imellom. Fullkorn, grønnsaker og frukt bør inngå i de fleste måltidene og danne basis for kosten, og kan serveres som grøt, varmmat eller brødmåltider sammen med varierende pålegg. Vann skal tilbys til og mellom måltidene, og barn bør også få tilbud om lett- eller skummetmelk. Barn som har allergier, intoleranse eller liknende skal få tilpasset mat og drikke. 
Barnehagen skal følge gode rutiner for mathygiene og bør ha en miljøvennlig praksis både i valg av matvarer, og med minimalt matsvinn. Plantebaserte matvarer og fisk anbefales både for god helse og for miljøet.
Retningslinjene i sin helhet finner du på Helsedirektoratets hjemmesider.
Det blir litt forandringer også i mars, og det allerede på tirsdag. Da er det farge fest i barnehagen, så vi har varmmat denne dagen, og suppe på fredag.
Menyen fremover blir:
Uke 10: Tirsdag: Farget pasta med kylling og ost & basilikumsaus, Fredag: Spinatsuppe med egg
Uke 11: Tirsdag: Minestronesuppe , Fredag: Stekt ris al`a Merethe
Uke 12: Tirsdag: Fiskesuppe, Fredag: Gratinert spagetti
Uke 13: Tirsdag: Kreolsk suppe, Fredag: Hjemmelaget fiskepinner


Ha en flott mars alle sammen.
Hilsen
Merethe