fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

April

image

April

  • 26-03-2019

Påsken nærmer seg med stormskritt, og i løpet av påskedagene spiser vi ca 40 millioner egg her i Norge. Dette er dobbelt så mange som en tilsvarende periode ellers i året, og det er ingen tilfeldighet. Ingen annen matvare er knyttet til mer symbolikk enn egget. Fra gammelt av var det tegn på livskraft og fruktbarhet. I eldre dager la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lenger og lysere våknet høna og satte i gang med verpingen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble bokstavelig talt en eggefest.
Egg har også vært populært å gi vekk som gaver, og dekorerte egg var spesielt høyt verdsatt. De hadde ifølge folketroen en kraft som ville bringe lykke og beskytte mot onde ånder.
I våre dager lager vi stadig mindre mat fra bunnen, og det knekkes stadig færre egg i de tusen hjem. I matlagingen har egg en hel rekke spesielle egenskaper som gjør det til et sant tryllemiddel. Det gir smak, farge, hever, tykner, binder og blanker. I tillegg er egget sterilt innpakket i verdens mest naturlige emballasje! Egg er næringsrikt og inneholder alle livsnødvendige næringsstoffer med unntak av vitamin C.
Eggets egenskaper er best når de er romtemperert. Da får du pisket inn mer luft i eggedosisen, og pisket hvite holder seg stiv lenger. Egg som har fått ligge en stund har også bedre bakeegenskaper enn helt ferske egg. Et kokketips er å presse hviten fra veldig ferske egg gjennom en sil for å oppnå samme bakeegenskaper.
Nå til påske kan det være koselig å sette farge på eggene. Kok dem i kaffegrut, løkskall, rødbeter og lignende. Da får skallet en fin farge. Bruk fantasien. Vi kan også lage eggende påskeeksperimenter:
Finn frem egg konditorfarge, 7% eddik eller sitronsaft, gummistrikk, blonder eller annet til å feste rundt eggene. Hardkok eggene. Surr blonder eller strikker rund eggene. Fyll 1 glass med varmt vann og tilsett 1 ss eddik eller 1/2 ss sitronsaft og rikelig konditorfarge(gul gir dårlig farge). Legg eggene i blandingen i 10-15 min. Ta opp eggene og la de tørke før du tar vekk det du har surret rundt. Server gjerne til frokost eller lunch, for eggene er fullt spiselige. Eddik og sitronsaft er 2 forskjellige typer syre. De løser opp det ytterste laget av skallet slik at fargen fester seg.  Se forskerfabrikken.no for flere tips.
Litt forskjellig skjer i barnehagen i april. Vi skal på påsketur til fritidsgården, så da pakker jeg pølsene ned og griller ute hvis været tillater det. Torsdag 11.april skal vi ha påskefrokost. Håper mange av dere foreldre har anledning til å spise frokost med oss denne dagen.


Menyen fremover blir:
Uke 14: Tirsd: Tom Kha Gai suppe, Fredag: Rester
Uke 15: Onsdag pølser på påsketur og torsdag påskefrokost
Uke 16: Tirsdag: Blomkålsuppe fredag: stengt
Uke 17: Tirsd:  Champingongsuppe, fredag: Kikertmarinert fiskefilet


Ha en fin april og en strålende påske alle sammen:-)


Merethe