fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

November

image

November

  • 28-10-2020

Så er jammen meg snart oktober også over, og vi går mørkere tider i møte. Klokken er stilt tilbake, og før vi vet ordet av det, er det jul :-) Månedens frukt i oktober har vært bringebær, og månedens grønnsak har vært kålrot/kålrabi. Vi har hatt smoothie, syltetøy og friske bær, og de fleste har likt dette godt. Kålrabien har vi også servert i flere varianter, som stappe, kokt og rå. For noen er dette en grønnsak de må bli vant med, men hvis de får det servert flere ganger, liker de den plutselig.

Neste måned er det pærer og hodekål som er månedens utvalgte. Vi skal servere kål i både rå og kokt form, stuet og vi skal ha rød- og surkål. Det blir spennende å se hvordan dette blir mottatt. Kål er naturlig fattig på energi, men er en god kilde til vitamin C og K, i tillegg til at den gir kalium og mye kostfiber. Pære er en frukt de er godt vant med i barnehagen, men i november skal vi gjøre litt anderledes ting med den. Vi skal ha den i salat, bake den, lage pærechips og syltetøy, og selvfølgelig spise masse naturell.

Høsten er en spesiell årstid, og navnet høst kommer av at innhøstingen av frukt, korn og grønnsaker starter. Høsten er høysesong for norsk tradisjonsmat med norske grønnsaker og lamme- og viltkjøtt. Det er tid for varme høstgryter og -supper, samt festmat av både lam og vilt og deilig desserter av norsk frukt og bær. Mange av oss forbinder skalldyr med sommer og sol, men visste du at det er om høsten de smaker aller best. De er også fulle av mat etter å ha brukt sommeren til å bygge opp energilagerene etter gytingen på våren. Høsten er den årstiden som byr på størst mangfold av flotte råvarer i landet vårt, og november er en gullmåned til å få i seg viktige grønnsaker ,som gir deg den energien du trenger på høsten. Så fyll opp kjøleskapet,og ta barna med på kjøkken. Ha et fat med rå grønnsaker stående fremme, så skal du se det får bein å gå på. Lag gjerne en god dip til.


Menyen fremover blir:

Uke 44: Tirsdag: Gulrotsuppe, fredag: fiskefrikassè

Uke  45: Tirsdag: Grønnsakssuppe, fredag: Kjøttpudding med kålstuing

Uke 46: Tirsdag: Karrisuppe med kylling, fredag: Lapskaus

Uke 47: Tirsdag: Fiskesuppe, fredag: Fiskepinner

Uke 48: Tirsdag: Nudelsuppe, fredag: Medisterkaker med rød- og surkål

Ha en feiende flott november alle sammen. Ta endelig kontakt hvis det er noe :-)


Hilsen Merethe