fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Februar

image

Februar

  • 01-02-2021

Så kom snøen, og det skal ikke mye snø til før akebrettet er fremme, og ungene storkoser seg.  Januar har vi lagt bak oss, og den siste vintermåneden står for tur.
Vi skal feire samenes nasjonaldag, ha boller på fastelavn, og ha fargefest, så det blir mye festmat i februar. Fastelavn, som er innledningen til faste er fastlagt til søndagen som er syv uker før påskedagen. Fastelavn betyr egentlig kvelden før fasten, og er den dagen som tradisjonelt åpnet den kristne fasten. I Norge blir fastelvn markert med pyntede bjørkeris og fstelavnsboller med krem og syltetøy.  Dette skal vi også gjøre i barnehagen.
Månedens frukt og grønt er Squash og mango :-)
Regnbuemat
er godt for kropp, sinn og klode. Tenk farger når du lager mat. Fargerike asjetter, sprø tygg og smak av
søtt, surt og kanskje bittert. Vi snakker selvfølgelig om frukter, bær og
grønnsaker – næringsrike og verdifulle matvarer der variasjonsmulighetene er
stor i vår globale hverdag. 

Plantebasert
mat er i fokus som aldri før. Å spise plantebasert betyr ikke at man må kutte
alt av animalske matvarer, men det betyr at vi skal spise mer frukter, bær og
grønnsaker og redusere den animalske andelen. Fargerike tallerkener er fryd for
øyet og smilemusklene. Hver av de ulike fargene har litt spesielle egenskaper
som regnes som positive, samlenavnet deres er fytokjemikalier. Betakaroten for
eksempel, er det som gjør gulrøtter oransje, mens lykopen farger tomaten rød.
Grønne- og brunfargede har sine egne typer fytokjemikalier og enkelte er kilde
til kalium slik som bananen, eller B-vitamin slik som brokkoli.


Barn og
voksne har godt av fargerik mat og jo flere farger vi klarer å spise i løpet av
en dag jo bedre er det. Lær barna å spise farger og vær selv et godt forbilde! Frossen
frukt kan være god kosemat. Smakt frosne druer? Det er kjempegodt. Bruk gjerne
frosne bær som isklumper i drikke, eller lag en god smoothie.En gyllen
regel er at det alltid skal være farger til måltidene. Uansett om det er
frokost, lunch, middag eller kvelds. Selv en halv paprikaring på osteskiven
bidrar positivt. Mange små biter, blir fort til hele grønnsaker. 


Menyen i februar er:
Uke 5: Tirsdag; Blomkål og brokkolisuppe og fredag; Samefolkets dag - reinsdyrgryte
Uke 6: Tirsdag; Aspargessuppe og fredag; Bakt torsk med mangosalat. Fastelavn - vi spiser boller

Uke 7: Tirsdag; Gulrotsuppe og fredag; Tomatsei med pasta
Uke 8: Tirsdag; champignonsuppe og fredag; Fargefest



Ha en fin februar alle sammen, og kos dere masse sammen.
Merethe