fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Snart vår :-)

image

Snart vår :-)

  • 25-02-2021





Så er vi allerede i mars, og forhåpentligvis er våren i
annmarsj. Vinterferien og p√•sken er rett rundt hj√łrnet, og vi satser p√• brder
og mer ¬ęnormale¬Ľ tilstander i tiden som kommer. I barnehagen g√•r ukene raskt,
og vi pr√łver √• opprettholde de faste aktivitetene, selv om dere voksne ikke kan
være med. Vi skal ha påsketur, og det blir også påskefrokost i barnehagen, hvor
vi skal servere barna forskjellige pålegg som de normalt sett ikke får i
barnehagen. Jeg lager hjemmelaget sjokoladep√•legg, og det er alltid en hit 😊
Nesten alle liker det s√łte. Allerede fra fosterstadiet starter utviklingen av
smakssansen, og det nyf√łdte barnet er mest glad i det s√łte.




Smakssansen er en kompleks sans, som er ulik fra menneske
til menneske, og utvikler seg etter hvert som vi blir eldre. Hvordan vi
opplever at noe smaker preger vårt forhold til mat hele livet. Å spise og smake
skal v√¶re lekent og g√ły. For matvanene som legges som liten, p√•virker barnas
forhold til mat resten av livet. Smakssansen og luktesansen er nært knyttet.
Holder du for nesa mens du spiser blir smaken mye svakere.




Etter hvert som barnet blir mer og mer selvstendig, blir det
også mer kresent. Og godt er det. For hvordan skulle vi ellers forstått at noe
ikke er bra for oss, om ikke smakssansene ga oss beskjed om at ¬ęher er noe
galt¬Ľ?  De kresne smaksl√łkene er tegn p√•
en frisk og smart kropp. En kropp som sier ifra at det vi har fått i oss nå kan
være giftig. Men dessverre kan denne refleksen dra med seg god og næringsrik
mat i dragsuget. Det vet alle som har fors√łkt √• gi en to√•ring et stykke
brokkoli. Smakssansene har nå utviklet seg til det stadium at kroppen reagerer
p√• matens bitterstoffer. Det gj√łr at smakssansen sender beskjed om at dette
gr√łnne lille treet kan v√¶re giftig. Og vipps, s√• ligger halvtygd brokkoli p√•
bordet eller gulvet.




Men for barnet i det hele tatt skal pr√łve √• maten de er
skeptiske til er lek og moro viktig. Her kan det være fint å utforske de ulike
smakene: salt, s√łtt, surt, bittert og umami. Gi barna en salt kjeks, en drue,
en sitron, en grapefrukt og en skinkebit ¬Ė og snakk om hvordan de smaker
forskjellig i munnen.




Husk også at barna må tilvennes smaker, forskning viser
nemlig at om barn pr√łver en ny smak omtrent ti-femten ganger, vil det vende seg
til smaken.




Menyen fremover blir:




Uke 9: restekalas både tirsdag og fredag




Uke 10: tirsdag; barnehagedagen og fredag; lapskaus




Uke 11: tirsdag; Blomkålsuppe og fredag; innbakt fisk med
gr√łnnsaker




Uke 12: tirsdag; Påsketur og fredag; påskefrokost




Uke 13: tirsdag; nudelsuppe og fredag; stengt




 




Ha en fin mars alle sammen. Ta kontakt på
merethe@gauselbakken hvis du har noe p√• hjertet 😊




 




Merethe