Snart vår :-)
Så er vi allerede i mars, og forhåpentligvis er våren i
annmarsj. Vinterferien og påsken er rett rundt hjørnet, og vi satser på brder
og mer «normale» tilstander i tiden som kommer. I barnehagen går ukene raskt,
og vi prøver å opprettholde de faste aktivitetene, selv om dere voksne ikke kan
være med. Vi skal ha påsketur, og det blir også påskefrokost i barnehagen, hvor
vi skal servere barna forskjellige pålegg som de normalt sett ikke får i
barnehagen. Jeg lager hjemmelaget sjokoladepålegg, og det er alltid en hit 😊
Nesten alle liker det søte. Allerede fra fosterstadiet starter utviklingen av
smakssansen, og det nyfødte barnet er mest glad i det søte.
Smakssansen er en kompleks sans, som er ulik fra menneske
til menneske, og utvikler seg etter hvert som vi blir eldre. Hvordan vi
opplever at noe smaker preger vårt forhold til mat hele livet. Å spise og smake
skal være lekent og gøy. For matvanene som legges som liten, påvirker barnas
forhold til mat resten av livet. Smakssansen og luktesansen er nært knyttet.
Holder du for nesa mens du spiser blir smaken mye svakere.
Etter hvert som barnet blir mer og mer selvstendig, blir det
også mer kresent. Og godt er det. For hvordan skulle vi ellers forstått at noe
ikke er bra for oss, om ikke smakssansene ga oss beskjed om at «her er noe
galt»? De kresne smaksløkene er tegn på
en frisk og smart kropp. En kropp som sier ifra at det vi har fått i oss nå kan
være giftig. Men dessverre kan denne refleksen dra med seg god og næringsrik
mat i dragsuget. Det vet alle som har forsøkt å gi en toåring et stykke
brokkoli. Smakssansene har nå utviklet seg til det stadium at kroppen reagerer
på matens bitterstoffer. Det gjør at smakssansen sender beskjed om at dette
grønne lille treet kan være giftig. Og vipps, så ligger halvtygd brokkoli på
bordet eller gulvet.
Men for barnet i det hele tatt skal prøve å maten de er
skeptiske til er lek og moro viktig. Her kan det være fint å utforske de ulike
smakene: salt, søtt, surt, bittert og umami. Gi barna en salt kjeks, en drue,
en sitron, en grapefrukt og en skinkebit og snakk om hvordan de smaker
forskjellig i munnen.
Husk også at barna må tilvennes smaker, forskning viser
nemlig at om barn prøver en ny smak omtrent ti-femten ganger, vil det vende seg
til smaken.
Menyen fremover blir:
Uke 9: restekalas både tirsdag og fredag
Uke 10: tirsdag; barnehagedagen og fredag; lapskaus
Uke 11: tirsdag; Blomkålsuppe og fredag; innbakt fisk med
grønnsaker
Uke 12: tirsdag; Påsketur og fredag; påskefrokost
Uke 13: tirsdag; nudelsuppe og fredag; stengt
Ha en fin mars alle sammen. Ta kontakt på
merethe@gauselbakken hvis du har noe på hjertet 😊
Merethe